Advocating for better food on the public plate

News item first posted on: 14/06/23

Social Farms & Gardens with partners working across the food system in Wales are delighted to launch our report “THE ROLE OF PUBLIC PROCUREMENT IN TRANSFORMING WALES’ FOOD SYSTEM”.

Working with Open Food Network, Cultivate, Development Trusts Association Wales and Foothold Cymru, Social Farms & Gardens have been leading a pilot to demonstrate that the public sector CAN procure efficiently from local producers using methods that benefit the natural environment and local prosperity.  

Collaborating with Sustainable Food Places Officers in Carmarthenshire and North Powys, two community-anchored “Procurement Food Hubs” have been working with local, small-scale growers to aggregate produce and supply the public sector with fruit and veg that meets its requirements in terms of ease, cost and sustainability.

Using findings from the pilot, this briefing makes a series of recommendations to stakeholders across the food system that could support increased supply and demand of local, agroecological produce onto the public plate.

Please read the full report here ENGLISH / WELSH.

sened2.jpeg sened.jpeg

A range of resources will shortly be available on our website [https://www.farmgarden.org.uk/sustainable-food-procurement-hubs] to support organisations, community businesses and growers interested in using a food hub model to facilitate short supply chains to the public plate with fresh, local fruit and vegetables.

The report will be launched at the Senedd on 8th June 2023 at our WELSH FUTURE FOOD showcase in partnership with Menter Môn and PLANED.

For further information, please contact [email protected]


Eiriol dros well bwyd ar y plât cyhoeddus

Mae Ffermydd a Gerddi Cymdeithasol ynghyd â phartneriaid sy'n gweithio ar draws y system fwyd yng Nghymru yn falch iawn o lansio ein hadroddiad “Rôl caffael cyhoeddus wrth drawsnewid y system fwyd yng Nghymru ”.

Gan weithio gyda Open Food Network, Cultivate, Cymdeithas Ymddiriedolaethau Datblygu Cymru a Foothold Cymru, mae Ffermydd a Gerddi Cymdeithasol wedi bod yn arwain peilot i ddangos y gall y sector cyhoeddus gaffael yn effeithlon gan gynhyrchwyr lleol gan ddefnyddio dulliau sydd o fudd i'r amgylchedd naturiol a ffyniant lleol.  

Gan gydweithio â Swyddogion Lleoedd Bwyd Cynaliadwy yn Sir Gaerfyrddin a Gogledd Powys, mae dau “Hwb Caffael Bwyd” cymunedol wedi bod yn gweithio gyda thyfwyr lleol ar raddfa fach i gydgasglu cynhyrchu a chyflenwi'r sector cyhoeddus â ffrwythau a llysiau sy'n bodloni gofynion o ran rhwyddineb, cost a chynaliadwyedd.

Gan ddefnyddio canfyddiadau'r peilot, mae'r briff hwn yn gwneud cyfres o argymhellion i randdeiliaid ar draws y system fwyd a allai gefnogi cynnydd yn y cyflenwad a'r galw am gynnyrch agroecolegol lleol ar y plât cyhoeddus.

Darllenwch yr adroddiad llawn yma SAESNEG / CYMRAEG.

 sened2.jpeg sened.jpeg

Bydd amrywiaeth o adnoddau ar gael yn fuan ar ein gwefan [https://www.farmgarden.org.uk/sustainable-food-procurement-hubs] i gefnogi sefydliadau, busnesau cymunedol a thyfwyr sydd â diddordeb mewn defnyddio model hwb bwyd i hwyluso cadwyni cyflenwi byr i'r plât cyhoeddus gyda ffrwythau a llysiau ffres, lleol.

Bydd yr adroddiad yn cael ei lansio yn y Senedd ar 8 Mehefin 2023 yn ein harddangosfa BWYD Y DYFODOL YNG NGHYMRU mewn partneriaeth â Menter Môn a PLANED.

Am ragor o wybodaeth, cysylltwch â   [email protected]   


This project has received funding through the Welsh Government Rural Communities - Rural Development Programme 2014-2020, which is funded by the European Agricultural Fund for Rural Development and the Welsh Government to pilot two new procurement food hubs in Carmarthenshire and North Powys.

Mae’r prosiect hwn wedi derbyn cyllid trwy gronfa Cymunedau Gwledig Llywodraeth Cymru – Rhaglen Datblygu Gwledig 2014-2020, sy’n cael ei gyllido gan Gronfa Amaethyddol Ewrop ar gyfer Datblygu Gwledig a Llywodraeth Cymru i gynnal peilot ar gyfer dau hyb caffael bwyd newydd yn Sir Gâr a Gogledd Powys.

pfh_logo_banner_with_funder_2_0.png